Što je koronavirus?

Koronavirusi su velika porodica virusa, koje nalazimo kod ljudi i životinja. Pod elektronskim mikroskopom ovi virusi imaju oblik krune, zbog čega su nazvani po latinskoj riječi corona, što znači ‘kruna’. Neki koronavirusi poznati su od 1960-ih godina kao uzročnici bolesti kod ljudi, od obične prehlade do težih upala dišnog sustava. No, od 2003. g. počeli su se pojavljivati novi koronavirusi, koji su sa životinja prešli na ljude te se počeli širiti s čovjeka na čovjeka. Dakle, nakon pojave SARS-a u Kini 2002. g. te MERS-a na Bliskom Istoku 2012. g. (koji se još uvijek pojavljuje), sada ponovno imamo novi koronavirus koji se pojavio u Kini.
Što je novi koronavirus?
Novi koronavirus je novi soj koronavirusa koji do sada nije bio otkriven kod ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nazvala SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2), a bolest koju uzrokuje COVID-19 (coronavirus disease”). Otkriven je u Kini krajem 2019. godine.
Korona virus u Hrvatskoj. Coronavirus SARS-CoV-2 uzrokuje COVID-19
Koliko je opasan novi koronavirus?
Prema dostupnim informacijama, infekcija novim koronavirusom najčešće uzorkuje blaže simptome poput curenja nosa, grlobolje, kašlja i povišene temperature. Kod nekih osoba može doći do otežanog disanja i razvoja upale pluća, a u rjeđim slučajevima i do smrti. Čini se kako su starije osobe i osobe s kroničnim bolestima (npr. bolesti srca i dijabetes) podložnije težim oblicima bolest.
Može li se čovjek zaraziti novim koronavirusom sa životinja?
SARS-CoV se prenio na ljude sa cibetke, životinje iz reda zvijeri srodnih mačkama, dok se MERS-CoV prenosi s jednogrbih deva na ljude. Postoje i još neki otkriveni koronavirusi koji cirkuliraju među životinjama, ali još nisu prešli na ljude.
Životinjski izvor novog koronavirusa još nije otkriven, što ne znači da se čovjek može zaraziti od bilo koje životinje ili kućnog ljubimca. Vjerojatni izvor zaraze je neka životinja koja se prodavala na tržnici u Wuhanu.
Može li se novi koronavirus prenijeti s osobe na osobu?
Da, novi koronavirus uzrokuje respiratornu bolest i može se prenijeti s osobe na osobu, obično nakon bliskog kontakta sa zaraženim čovjekom, npr. u kućanstvu, na radnom mjestu ili u zdravstvenim ustanovama.
Kako se zaštititi od infekcije novim koronavirusom (SARS-CoV-2)? 
Jedna od najvažnijih mjera zaštite od infekcije su maske za lice. Važno je redovno pranje ruku, te korištenje dezinfekcijskih sredstava za ruke, površine i podove. Sve navedeno možete kupiti i u našoj trgovini.
Kako se širi novi koronavirus?
Novi koronavirus je respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja inficirane osobe. Zato je važno da svatko prakticira respiratornu higijenu.
Koliko dugo novi koronavirus može preživjeti na površinama?
Još uvijek nije točno poznato koliko dugo novi koronavirus preživljava na površinama. Dosadašnje spoznaje nam govore kako virus može preživjeti na površinama svega nekoliko sati. Uobičajeni dezinficijensi uništavaju virus.
Kolika je inkubacija za infekciju novim koronavirusom?
Procjenjuje se kako inkubacija traje od 1 do 12,5 dana (prosječno 5-6 dana). Budući da inkubacija za SARS i MERS može biti do 14 dana, Svjetska zdravstvena organizacija preporuča praćenje od 14 dana za osobe koje su bile u kontaktu s potvrđenih slučajem bolesti.
Postoji li specifično liječenje bolesti uzrokovane novim koronavirusom?
Ne postoji posebno liječenje za ovu bolest. Pristup liječenju pacijenata s infekcijama vezanim uz koronavirus je liječenje kliničkih simptoma (npr. povišene temperature) i pružanje njege. Trenutno su neki specifični lijekovi u fazi istraživanja.
Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija, ZZJZ