Osteopatija za životinje predstavlja granu manualne terapije koja se temelji na istim načelima kao i osteopatija za ljude uz holistički pristup liječenja. Time se podrazumijeva globalni terapijski pristup, a ne fokusiranje samo na mjesto boli ili disfunkcije. Komplementarna je veterinarskoj medicini. Kada su u pitanju životinje, osteopat mora usko surađivati sa vlasnicima životinja, veterinarima, stomatolozima, trenerima i dr.
Specifičnost u radu sa životinjama je komunikacija osteopata sa životinjom i njegova sposobnost kvalitetne procjene u dijagnostičkom i terapijskom aspektu uz izvođenje modifikacije tehnika gdje je to potrebno.
Osteopatija za životinje1
Osteopati su neophodni dio tima životinja koje se natječu u raznim natjecateljskim disciplinama zbog utjecaja na poboljšanje funkcije tijela i tjelesnih performansi. Mnoge vrste životinja mogu biti klijenti ovog pristupa liječenju, međutim, najčešće su to konji i psi.
Osteopat pomaže životinjama u nizu bolnih stanja i mnogih bolesti. U praksi liječenja životinja nailazi na razne dijagnoze i stanja, kako akutne (ozljede-uganuća zglobova, postoperativni tretmani) tako i one kronične (osteoartritisi zglobova, kronična bolna stanja kralješnice i dr.).
Baš kao i ljudi, i životinje mogu patiti od bolova u leđima, vratu, ozljedama lokomotornog sustava (mišići, tetive, ligamenti, zglobne čahure) od problema rasta i razvoja, trčanja, padova i udaraca koje uzrokoju bol, smanjenu pokretljivost ili ukočenost, narušenu ravnotežu, koordinaciju ili fleksibilnost, a nerijetko su tu i promjene u ponašanju.
Osteopati svojim dijagnostičkim metodama pronalaze osteopatske lezije, a terapijskim manualnim postupcima potiču organizam na izlječenje.
Osteopatija za životinje2

 

 

 

 

Pregled
Osteopat kroz povijest bolesti uzima u obzir detalje vezane uz bolest, ozljedu ili promjene u ponašanju i uobičajeni načina života. Fizičkim pregledom osteopat ispituje odstupanja u izgledu tijela, pokretljivost zglobova, napetost mekih struktura uz eventualna odstupanja, promjene na tkivu u obliku oteklina, promjene temperature lokalno i dr.

 

Pristup liječenju
Osteopatski tretmani su nježni, životinje ih vole i često su opuštene svakim novim tretmanom. U osteopatskom pristupu liječenja životinja koriste se različite tehnike:
  • kraniosakralna terapija – tehnika koja je usmjerena na središnji živčani sustav kao bazu kontrole kretanja, emocija i razmišljanja
  • visceralna terapija – usmjerene na rad unutrašnjih organa
  • mobilizacijske tehnike mekih tkiva i zglobova – djelovanje na lokomotorne strukture preko koje se odvijaju pokreti za kvalitetnu funkciju ali i dobivanje najboljih performansi kod životinja

 

Kada je indiciran osteopatski tretman?
Ako vaša životinja pokazuje neki  od sljedećih znakova:
– vikanje pri ustajanju
– teškoće pri penjanju stepenicama ili ulaženje u automobil
– negodovanje prilikom maženja životinje
– odbijanje kretanja ili vježbanja
– bol i ukočenost nakon vježbanja
– šepanje
– kad uobičajene metode ne daju rezultate
– za ubrzavanje oporavka i olakšavanje stanja kod različitih bolesti (tumori i dr.)

 

Osteopatija za životinje3
Preventivno održavanje životinje je jedna od najboljih investicija koju možete učiniti za svoju životinju. Redovita njega mišića, zglobova i tetiva održava fleksibilnost i mobilnost postaje ključna za izbjegavanje ozljeda, ubrzavanje eventualnog oporavka i poboljšavanje performansi.

 

 

Cijena usluga:
Osteopatski pregled za pse (do 30 min): do 10 km 120 €,  do 20 km 140€
Osteopatski tretman za pse (30 min): do 10 km 90 €,  do 20 km 110€
Prvom tretmanu prethodi osteopatski pregled životinje.
Poklon bon za osteopatiju pasa 30 min – cijena usluge X željeni broj dolazaka
Napomena: Usluga osteopatije se vrši na mjestu prebilvališta pasa.