Ortopedski ulošci, njihova važnost i primjena

  
Građa stopala izrazito je kompleksna, ali sa svrhom. Svodovi stopala se sastoje od kostiju i zglobova gdje ligamenti pasivno podupiru konstrukciju, a mišići čine njihovu aktivnu potporu.
Važnost održavanja svodova je izrazito velika. Pravilno zaobljeni svodovi pomažu u pravilnom rastu i razvoju djeteta, u biomehaničkom smislu vrše ravnomjerni prijenos sila unutar zglobova, amortizirajući težinu tijela u doticaju stopala sa podlogom dok stojimo, hodamo, skačemo, trčimo, rolamo ili kližemo. Česte posljedice spuštenih svodova stopala, odnosno slabije apsorpcije udaraca u stopalu uzrokuju razne deformacije i bolne sindrome kao što su ravna stopala, metatarzalgija, petni trn, plantarni fascitis, kurje oči, hallux valgus, valgus petne kosti, Haglundova peta, kronični bolovi u potkoljenicama i stopalima, trkačka potkoljenica, bolovi u gležnju, koljenu ili kuku, lumbalni bolni sindrom, pa čak i bolovi u vratu. Spuštena stopala su, također, podložnija ozljeđivanju.
Ortopedski ulošci su neizostavni dio prevencije i terapije spuštenih stopala čija je zadaća podupiranje svodova stopala, rasterećenje točaka najvećeg pritiska i ravnomjerno raspoređivanje opterećenja. Neke nejednakosti na stopalima su očite, međutim mnoge deformacije stopala znaju biti suptilne i nisu otkrivene sve do pojave simptoma.
Postoji više vrsta ortopedskih uložaka koje se individualno izrađuju sukladno željama korisnika, namjeni uloška, dijagnozi stopala i vrsti obuće za koju je uožak predviđen. Stoga je dobro posavjetovati se sa stručnom osobom oko njihovog odabira.
U ponudi postoje obični, sportski-ortokinetički i korektivni ulošci.
Obični ulošci su namjenjeni svima koji žele preventivno djelovati na stopala, one koji dugo stoje i hodaju, imaju bolove u stopalu, potkoljenicama i kralješnici. Ovdje spadaju i dijabetički ulošci koji su nešto mekši, ulošci za petni trn i metatarzalgiju sa mekšim djelom na peti, odnosno metatarzalnom djelu.
Za sportaše se izrađuju pojačani ulošci sukladno povećanim opterećenjima za vrijeme izvođenja sportskih aktivnosti. Izrađuju se od najotpornijih materala, antibakterijski su i otporni na znojenje.
Korektivne uloške koriste najčešće djeca koja imaju stečene ili urođene deformacije stopala, kao što su valgus ili varus peta (ulošci sa petnom šalicom).
Za posebne potrebe se izrađuju prilagođeni ulošci sukladno potrebama. Sve vrste uložaka mogu se koristiti u svim sezonskim cipelama. Za salonske cipele se izrađuju tanki ulošci kako bi njihovo nošenje također bilo ugodno.
Materijali od kojih se izrađuju ortopedski ulošci su visokokvalitetni, testirani i certificirani za ovakvu namjenu i lako se održavaju.
Uzimanje otisaka se izvodi na više načina. U novije vrijeme koristimo uzimanje otiska u pjeni ili kompjuterski. Prednosti tih metoda su preciznost i trodimenzionalnost uzimanja mjera za izradu ortopedskih uložaka.
Privikavanje na iste traje od tjedan do mjesec dana, a vijek trajanja uloška je 6-12 mjeseci.