Kako možete poboljšati seksualni život

Za mnoge ljude, biti dobar ljubavnik je od velike važnosti isto kao sigurna i brižna seksualna veza.
Jedan od najvažnijih preduvjeta u seksualnom životu je vježba i dodir. Redovita tjelovježba i senzualna masaža mogu uzburkati seksualnu želju i učiniti seks još boljim i ugodnijim.

Dobar seks pomaže općem zdravlju
Iako definicije variraju, “dobar seks” podrazumijeva čin intimnosti koja promiče zdravlje i zadovoljstvo. Dobar seks potiče bitne tjelesne i fiziološke prednosti. Uživanjem u sretnoj vezi, potičete organizam na lučenje hormona sreće i zadovoljstva koji sprečavaju nastanak raznih bolesti.
Postoje načini kako seks može biti strastven, intenzivan i redovit dio našeg životnog repertoara bez obzira na starost.
Na području seksualnosti najveće značenje ima kontrola vlastitog tijela. Kod seksa su važna dva segmenta – jedan je namijenjen izdržljivosti i vježbanju, a drugi vlastitom užitku.
U seksualnom životu mišići zdjeličnog dna imaju vrlo važnu ulogu. Funkcija ima je da podupiru donji abdomen, a sudjeluju u posturalnom odnosu zdjelice i u nekim važnim fiziološkim funkcijama kao što su mokrenje, defekacija, cirkulacija i disanje. Ovi mišići gube tonus tokom godina, kako zbog neaktivnosti, tako i zbog poroda i operativnih zahvata u tom području. Jačanje zdjeličnog dna poboljšava funkciju crijeva, maternice, mokraćovoda, mokraćnog mjehura, prostate…S druge strane ove vježbe stvaraju predispoziciju za bolji seksualni život oba spola. Povećavanjem dotoka krvi u zdjelicu, pojačava se želja za vođenjem ljubavi i intenziviraju kontrakcije za vrijeme orgazma. Kod muškaraca, vježbe poboljšavaju erekciju i povećavaju kontrolu nad ejakulacijom.
Opis vježbi:
Legnite se na leđa, ruke stavite uz tijelo, savinite koljena sa stopalima na podlozi. Između koljena postavite loptu ili jastuk. Svaka kontrakcija mišića treba trajati oko 3 sekunde, 7-10 ponavljanja.
1) Stisnite mišiće donjeg dijela zdjelice. Da bi osvjestili kontrakciju mišića pokušajte učiniti isto što činite kada želite zaustaviti mokrenje ili stolicu.
2) Zategnite istovremeno mišiće zdjelice i stisnite jastuk svojim koljenima.
3) Odignite stražnjicu i istovremeno zategnite mišiće zdjelice kao i glutealnu muskulaturu (stražnjicu).
4) Stiskanje mišića dna zdjelice kombinirajte sa odizanjem trupa svega koji centimetar tako za istovremeno jačate zdjelično dno i trbušnu muskulaturu.
5) Vježba je ista kao i prethodna s time da uz odizanje trupa odižete i noge od podloge.
Ove vježbe se mogu raditi i u sjedećem ili stojećem položaju. Preporučuje se da ih radite naizmenično u svim ovim položajima, kako bi se mišići navikli na različite aktivnosti.
Pošto vježbe ne zahtjevaju mnogo mjesta i vremena, možete ih raditi bilo gde i bilo kada.
Kada osvjestite ove kontrakcije, pokušajte ih izvoditi za vrijeme predigre, prije i za vrijeme orgazma.
Vježbe koje će zategnuti mišiće zdjelice istovremeno pomažu i ljudima koji imaju problema sa inkontinencijom.

Postoje i neke druge vježbe koje mogu utjecati na naše zdravlje u smislu seksa, mentalnog i fizičkog zdravlja. Joga i ples pomažu u cilju jačanja i istezanja mišićja zdjeličnog dna. Plivanje i drugi sportovi koji uključuju slične pokrete su također djelotvorni.
Redovita vježba gotovo bilo koje vrste pomaže u podizanju energije, izdržljivosti, strasti, zadovoljstvu svih aspekata našeg života.

A ako imate problema koje ne možete duže vrijeme regulirati, savjetujte se sa svojim liječnikom ili fizoterapeutom.

Masaža
Duga senzualna masaža je jedan od najboljih načina za opuštanje sa svojim partnerom. Uzmite nekoliko kapi dječjeg ulja i prepustite se užitku. Kroz masažu otkrijte što vašem partneru najviše odgovara. Počnite sa leđima. Kombinacija jačih i nježnih pokreta duž leđa može djelovati vrlo opuštajuće. Nastavite sa svim područjima na tijelu vašeg partnera, a kada završite masažu, zamjenite uloge.